Funktionalism 1930 - 1950

Ett funkishus - Vad är det?

Lär dig om stilar och tidsepoker

Ornamenterade byggnader och historiska stilar kastades ut när funktionalisterna lade all sin kraft på att utforma de enskilda och nödvändigaste delarna så tilltalande som möjligt. I Sverige utvecklades funktionalismen ur 1920-talsklassicismen, men slog till på bred front under Stockholmsutställningen 1930, först inom arkitekturen och därefter med bruksföremål. De mest kända förespråkarna för den nya modernismen var de två tyska arkitekterna Walter Gropius (Bauhausrörelsen) och Ludwig Mies van der Rohe samt schweizaren Le Corbusier. I Sverige var Uno Åhrén, Gunnar Asplund, Eskil Sundahl och Sven Markelius förgrundsgestalter.

Det som kännetecknar ett funkishus är att byggnaden är lådaktig utformad med grundläggande geometriska former som kub och cylinderformen. Fasaderna är släta, ofta putsade och ljusa. Fönstrena är ospröjsade och taken helst platta. Raka motsatsen till nationalromantiken som var mode knappt tjugo år tidigare.
Källa: Stiligahem

Huset som jag nu säljer byggdes 1937 och hade i originalutförande en ljus puts med fönsterbågar målade i en mörk grön nyans. En tidigare ägare lät utföra en tilläggsisolering i slutet på 70-talet och huset blev då försett med stående gulmålad träpanel, brädfodringar kring fönster och knutbrädor. Jag köpte huset för åtta år sedan(2017) och färgskrapa, pensel och linoljefärg har varit huvudsakliga följeslagare fram till nu. Fönsterbågar som renoverats har fått kulör av järnoxidgult för att harmoniera med fasaden.

Det viktigaste att tänka på när det gäller funkishus är att undvika dekorativa element. Färgsättningen på funkishus är alltid ljus. Fasader, oavsett om de är putsade med kalkbruk eller klädda med locklistpanel, ska ha en ljus grön eller gul färg, vita fasader ska vara brutna med något pigment för att få en varmare ton. Eternitplattor är vanligtvis ljusgrå eller ljusgula.
Källa: Piteå kommun - Stilguiden

Välkommen till en mötesplats med utställningar, fackbibliotek, kurser, butik, gratis rådgivning med mera. Här finns mycket för dig med intresse för alltifrån slöjd och bebyggelsehistoria till hantverk och hållbara material. Gå till: Slöjd och Byggnadsvård



Till Startsidan